Protecția juridică a mărcilor și indicațiilor geografice în România. Infracțiunea de contrafacere. Măsuri provizorii și sancțiuni penale
Săvârșirea fără drept a unor fapte precum contrafacerea unei mărci, punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu una înregistrată pentru produse identice ori similare, și punerea în circulație a produselor care poartă indicații geografice false constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Contrafacerea unei mărci înseamnă realizarea sau utilizarea fără consimțământul titularului de către terți, în activitatea comercială, a unui semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost înregistrată, a unui semn care ar produce în percepția publicului un risc de confuzie, incluzând și riscul de asociere a mărcii cu semnul, sau a unui semn identic sau asemănător cu marca pentru produse ori servicii diferite de cele pentru care marca este înregistrată, dacă aceasta a dobândit renume în România și folosirea semnului ar cauza titularului mărcii un prejudiciu.
Punerea în circulație înseamnă oferirea produselor sau comercializarea ori deținerea lor în acest scop, oferirea ori prestarea serviciilor sub acest semn, precum și importul, exportul sau tranzitul produselor sub acest semn. Aceste fapte nu constituie infracțiuni dacă au fost săvârșite înainte de data publicării mărcii. În cazul contrafacerii unei mărci, împăcarea părților înlătură răspunderea penală.
Titularul dreptului de proprietate industrială asupra unei mărci sau unei indicații geografice sau orice altă persoană care exercită dreptul de proprietate industrială cu consimțământul titularului, poate solicita instanței judecătorești luarea unor măsuri provizorii dacă face dovada credibilă că dreptul de proprietate industrială asupra mărcii ori indicației geografice face obiectul unei acțiuni ilicite, actuale sau iminente și că această acțiune riscă să îi cauzeze un prejudiciu greu de reparat.
Instanța judecătorească poate dispune interzicerea încălcării sau încetarea ei provizorie și luarea măsurilor necesare pentru a asigura conservarea probelor. Dispozițiile procedurale aplicabile sunt cuprinse în Codul de procedură civilă referitoare la măsurile provizorii în materia drepturilor de proprietate intelectuală. Măsurile provizorii pot fi dispuse și împotriva unui intermediar ale cărui servicii sunt utilizate de către un terț pentru a încălca un drept protejat prin lege.
Pentru prejudicii cauzate prin săvârșirea faptelor de contrafacere, persoanele vinovate pot fi obligate la despăgubiri, conform dreptului comun. Instanța poate cere reclamantului să furnizeze orice elemente probatorii pentru a dovedi că este deținătorul dreptului încălcat. Dacă mijloacele de probă se află sub controlul pârâtului, instanța poate ordona ca acestea să fie produse de către pârât, garantând confidențialitatea informațiilor. De asemenea, instanța poate dispune ca reclamantul să plătească daunele cauzate pârâtului în cazul exercitării abuzive a drepturilor procedurale.
Titularul mărcii sau autoritatea publică centrală de specialitate poate solicita instanței obligarea autorului încălcării dreptului la furnizarea de informații imediate privind proveniența și circuitele de distribuire a mărfurilor ilegal marcate, precum și informații despre identitatea fabricantului sau comerciantului și cantitatea de marfă fabricată, livrată, primită sau comandată.
Competențele vamale privind respectarea drepturilor asupra mărcilor și indicațiilor geografice protejate aparțin Agenției Naționale de Administrare Fiscală.