Ce este un desen sau model industrial și cum poate fi protejat la OSIM?
Un desen sau model reprezintă aspectul exterior al unui produs sau al unei părți a acestuia, redat în două sau trei dimensiuni, rezultat din combinația dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, formă, textură și/sau materiale ale produsului în sine și/sau ornamentația acestuia.
Dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare aparține autorului desenului sau modelului ori succesorului său în drepturi, pentru desenele și modelele create în mod independent. În cazul în care mai multe persoane au creat în mod independent un desen sau model, dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare aparține persoanei care a depus prima cererea de înregistrare. În cazul în care desenul sau modelul a fost creat ca urmare a unor contracte cu misiune creativă sau de către salariați, în cadrul atribuțiilor de serviciu, dreptul aparține persoanei care l-a comandat.
Desenul sau modelul care este determinat exclusiv de o funcție tehnică nu poate fi înregistrat. Nu poate fi înregistrat un desen sau model care trebuie reprodus în forma și la dimensiunile exacte, pentru a permite ca produsul în care acesta este încorporat sau căruia îi este aplicat să fie conectat mecanic ori amplasat în, în jurul sau pe un alt produs, astfel încât fiecare produs să își poată îndeplini funcția proprie. Poate fi înregistrat un desen sau model care permite asamblări sau conexiuni multiple între produsele interschimbabile în cadrul unui sistem modular.
Reprezentările grafice trebuie să redea complet desenul sau modelul care face obiectul cererii de înregistrare, astfel încât caracteristicile sale estetice să fie evidențiate. În caz contrar, cererea de înregistrare se respinge. Reprezentările grafice trebuie să fie de o calitate suficientă, pentru ca toate detaliile desenului sau modelului să fie evidențiate și publicarea să fie posibilă.
Persoanele interesate pot face opoziții scrise la OSIM privind cererea de înregistrare a desenului sau modelului, în termen de două luni de la data publicării acestuia. OSIM notifică solicitantului cererii opoziția formulată, indicând numele persoanei care a formulat-o, precum și motivele opoziției privind înregistrarea desenului sau modelului. În termen de două luni de la data notificării opoziției, solicitantul poate prezenta punctul său de vedere. Opoziția formulată cu privire la cererea de desen sau model publicată se soluționează de către o comisie din cadrul Serviciului desene și modele în termen de 3 luni de la depunere. Comisia emite un raport de admitere sau de respingere a opoziției, care va fi avut în vedere la examinarea de fond.
Pe întreaga durată de valabilitate a înregistrării desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza și de a împiedica utilizarea lor de o terță parte care nu dispune de consimțământul său. Titularul are dreptul de a interzice terților să efectueze, fără consimțământul său, următoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea ori oferirea spre vânzare, punerea pe piață, importul, exportul sau folosirea unui produs în care desenul sau modelul este încorporat ori la care acesta se aplică sau stocarea unui astfel de produs în aceste scopuri.
Întinderea protecției este determinată de reprezentările grafice ale desenelor sau modelelor înregistrate. Protecția acordată unui desen sau model în baza prezentei legi se extinde la orice desen sau model care nu produce o impresie vizuală globală diferită asupra unui utilizator avizat. La stabilirea sferei de protecție se ia în considerare gradul de libertate a autorului în realizarea desenului sau modelului.
Perioada de valabilitate a unui certificat de înregistrare a desenului sau modelului este de 10 ani de la data constituirii depozitului reglementar și poate fi reînnoită pe 3 perioade succesive de 5 ani. Pe întreaga perioadă de valabilitate a certificatului, titularul este obligat la plata taxelor de menținere în vigoare a acestuia. OSIM acordă un termen de grație de cel mult 6 luni pentru plata taxelor de menținere în vigoare, pentru care se percep majorări. Neplata acestor taxe atrage decăderea titularului din drepturi.
Titularii certificatelor de înregistrare a desenelor sau modelelor pot menționa pe produse semnul D, respectiv litera „D” majusculă, înscrisă într-un cerc, însoțită de numele titularului sau de numărul certificatului. Dreptul la eliberarea certificatului de înregistrare a desenului sau modelului, drepturile care decurg din cererea de înregistrare a desenului sau modelului, precum și drepturile născute din înregistrare sunt transmisibile în tot sau în parte. Transmiterea se poate face pe cale succesorală, prin cesiune sau licență.
Însușirea fără drept, în orice mod, a calității de autor al desenului sau modelului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei. Organele de cercetare penală pot dispune din oficiu în cadrul actelor premergătoare măsurile necesare indisponibilizării produselor ce poartă desene sau modele contrafăcute, precum și conservarea probelor potrivit dreptului comun și dispozițiilor speciale în materie.
Pentru prejudiciile cauzate, titularul are dreptul la despăgubiri, potrivit dreptului comun, și poate solicita instanței judecătorești competente să dispună măsura confiscării sau, după caz, a distrugerii produselor contrafăcute; aceste dispoziții se aplică și materialelor și echipamentelor care au servit nemijlocit la săvârșirea infracțiunii de contrafacere.