Care este perioada de valabilitate a unei mărci înregistrate la OSIM și care este procedura de reînnoire a mărcii?
Înregistrarea unei mărci începe să producă efecte de la data depozitului reglementar și este valabilă pentru o perioadă de 10 ani. Aceasta poate fi reînnoită la cererea titularului la fiecare 10 ani, cu plata taxei prevăzute de lege.
Cererea de reînnoire poate fi făcută de către titularul mărcii sau de către consilierul în proprietate industrială autorizat, cu cel mult 6 luni înainte de data expirării înregistrării. Reînnoirea înregistrării devine efectivă începând cu ziua imediat următoare expirării duratei de protecție în curs. Taxa pentru reînnoire trebuie achitată odată cu cererea, dar cererea și plata taxei pot fi efectuate și în cele 6 luni de după expirarea protecției, cu majorarea prevăzută de lege.
În cazul neplății taxei în termenul specificat, titularul este decăzut din dreptul la marcă. OSIM informează titularul mărcii despre expirarea înregistrării cu cel puțin 6 luni înainte, fără ca lipsa acestei informări să atragă răspunderea oficiului.
Cererea de reînnoire trebuie să conțină solicitarea expresă a reînnoirii, datele de identificare ale titularului și, dacă este cazul, ale mandatarului, numărul de înregistrare a mărcii în Registrul mărcilor și data depozitului reglementar al cererii de înregistrare.
Dacă titularul solicită reînnoirea doar pentru o parte din produsele și serviciile înscrise, trebuie să indice clar care sunt acestea. Dacă OSIM constată că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru reînnoire, notifică aceasta titularului, care poate răspunde în termen de 30 de zile. Lipsa unui răspuns duce la respingerea cererii de reînnoire. Solicitantul poate contesta decizia de respingere conform procedurilor legale.
Reînnoirea înregistrării mărcii se înscrie în Registrul mărcilor și se publică în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială în termen de maximum 3 luni de la depunerea cererii. OSIM eliberează titularului un certificat de reînnoire. Pe durata protecției, titularul poate solicita modificări neesențiale ale mărcii, cu plata taxei, condiționat de faptul că acestea nu afectează substanțial marca sau caracterul său distinctiv. Lista de produse și servicii nu poate fi extinsă. OSIM înscrie și publică aceste modificări.
De-a lungul perioadei de protecție a mărcii, titularul poate solicita înscrierea modificărilor intervenite în privința numelui, denumirii, adresei sau sediului, cu plata taxei prevăzute de lege. Aceste modificări sunt înscrise în Registrul mărcilor și publicate în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială.
Consilierii noștri în proprietate industrială, autorizați OSIM și membri CNCPIR, vă stau la dispoziție pentru orice informații suplimentare în legătură cu aspecte relevante referitoare la procedura de înregistrare sau reînnoire a mărcilor în România (OSIM), la nivelul Uniunii Europene (EUIPO) sau la nivel internațional (OMPI).